Wat NIET te doen bij het kiezen van een nieuwe keuken - de 9 veelvoorkomende fouten om te vermijden

Een nieuwe keuken is een grote maar waardevolle investering voor elk huis. Uiterlijk en qua functionaliteit zal het altijd waarde toevoegen. Maar één ding dat je niet wilt doen, is de fijnere details vergeten. Het zijn vaak de meest voor de hand liggende dingen die we gewoon vergeten bij het ontwerpen van een keuken. Zoals waar de bakken gaan of hoe toegankelijk de koelkast is tijdens het koken.

De primaire functie van een keuken is om te koken en voedsel te bereiden, dus het moet zeer functioneel zijn. Het is daarom belangrijk om het ontwerpproces altijd te starten door te kijken hoe je de ruimte gebruikt bij het bereiden en koken van maaltijden.

Maar wie zegt dat functioneel niet verbluffend kan zijn? Dankzij een slim ontwerp kunnen onze keukens tegenwoordig de best geklede kamer in huis zijn.

We hebben onze eigen tips, maar hebben ook experts gevraagd om ons te helpen. Samen hebben we een lijst samengesteld met negen dingen die je niet moet doen bij het ontwerpen van de keuken van uw dromen.

 

1. Vergeet de aanrechtruimte niet

Elke centimeter bruikbare ruimte plannen is een must. Een veelgemaakte fout bij het ontwerpen van een keuken is dat er niet genoeg aanrechtruimte is om mee te werken. Vergeet niet om voldoende ruimte op te nemen om maaltijden te bereiden, al je apparaten weer te geven, af te wassen en mogelijk ruimte om te eten en een praatje te maken als je van plan bent de keuken te gebruiken.

 

2. Onderschat niet hoeveel opslagruimte je nodig hebt

De sleutel om de meeste opslagruimte uit je keuken te halen, is het bedenken van slimme manieren om opslagoplossingen te integreren in bestaande keukenbenodigdheden. Magnetische panelen helpen bijvoorbeeld bij het benutten van ongebruikte wandruimte tussen wand- en onderkasten.Voor omvangrijkere artikelen zou je ook kunnen overwegen om hoekopslag te gebruiken. Ten slotte, vergeet niet om de vloerruimte te benutten door een trolley te overwegen die extra ruimte creëert bij het bereiden van eten. Allemaal de moeite waard om te overwegen als het gaat om het creëren van een keuken.

 

3 Verwaarloos de ventilatie niet

Goede ventilatie is de sleutel voor elke keuken, vooral als je er dag in dag uit heerlijke gerechten mee kookt. Koken, vooral op de kookplaat, kan aanhoudende geuren achterlaten die, als ze niet worden geventileerd, door het hele huis kunnen drijven. Hoewel de geur van zelfgemaakt eten op het moment heerlijk is, wil je niet dat de rest van het huis zo ruikt.

Investeer in een goed ventilatiesysteem dat efficiënt is om onzuiverheden op te vangen, lucht circuleert en, over het algemeen, je keuken schoon houdt. Probeer niet te gaan voor goedkope producten die alleen de luchtstroom recirculeren en veel energie verbruiken. Er is ook altijd een oplossing die het geluidsniveau en energieverbruik tot een minimum beperkt.

 

4. Laat het afval zich niet opstapelen

Het klinkt volkomen voor de hand liggend, maar als het gaat om het afval, omdat het het minst glamoureuze onderdeel is, worden bakken vaak over het hoofd gezien. Aangezien afval volkomen onvermijdelijk is, moet er prioriteit aan worden gegeven.

De beste oplossing zijn geïntegreerde bakken, of in ieder geval kasten om vrijstaande bakken te verbergen. Verbergt niet alleen de aanwezigheid van afval, maar helpt ook geurtjes te bedwingen. Wanneer de speciale ruimte niet is toegewezen tijdens de planningsfase, is de enige haalbare optie een vrijstaande bak die wordt getoond. Gelukkig kun je nu stijlvolle oplossingen kopen, maar als dit geen onderdeel was van het plan, zal het je niet bevallen als je beseft dat afvalverwerking over het hoofd is gezien.

 

5. Niet besparen op verlichting

Zoals de meeste kamers, is het belangrijk om de verlichting goed te gebruiken voor zowel functioneel als esthetisch uiterlijk. Voor het bereiden van voedsel is meer directe, helderdere verlichting nodig dan voor een eethoek in de keuken. Spots verborgen onder wandkasten en in het plafond zijn nog steeds de meest populaire, praktische keuze om overal te gebruiken. Ze kunnen worden gegroepeerd op basis van taken en worden gebruikt met dimmers, zodat je de sfeer in een oogwenk kunt veranderen.

Voor gebieden in de keuken waar familie en vrienden samenkomen, overweeg dan woonkamerverlichting. Hangers voegen een meer focale lichtbron toe en creëren sfeer, net als tafellampen op een dressoir.

 

6. Vraag het aan een expert

Vaak is de verleiding om te klussen zo groot dat we het kennisniveau vergeten dat nodig is bij het plannen van een groot huisproject. Vooral met een keuken waar gecompliceerde bedradings-, sanitair- en ventilatiesystemen allemaal vaak voorkomen - deze mogen niet worden verprutst als je niet weet wat je doet.

Het zoeken naar de hulp van geregistreerde vakmensen kan ook een handje helpen met planning en projectmanagement. Je moet weten wanneer je elke fase van het werk moet uitvoeren - het heeft geen zin om te betegelen totdat de elektriciens er bijvoorbeeld zijn geweest.

 

 

7. Vergeet stekkers en stroom niet

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar voordat je zich gaat bezighouden met al de apparaten, moet je nadenken over hoe je jouw keuken gaat gebruiken - met betrekking tot het op de juiste plaats krijgen van de voedingen. Denk na over de workflow binnen de ruimte.  Is er nog een stekker bij de hand voor de broodrooster. Is de magnetron geïntegreerd of moet je werkbladruimte toewijzen voor dit omvangrijke apparaat.

 

8. Kies niet een ontwerp dat dateert

Hoe verleidelijk het ook is om voor de nieuwste trends te gaan, maak van het keukenontwerp een meer doordachte keuze. Vermijd het kiezen van een ontwerp dat  binnen enkele jaren oud nieuws zal zijn. Keukens zijn niet goedkoop om te vervangen, houd hier rekening mee bij het ontwerpen van jouw droomkeuken. Met de verf, het behang en de accessoires kun je er zo uit, maar deze kunnen desgewenst gemakkelijk en betaalbaar worden afgewisseld. Felgekleurde glanzende kastdeuren die je niet kunt schilderen, lijken nu misschien een geweldig idee, maar zul je er over een paar jaar van houden? Als je het helemaal niet zeker weet, blijf dan bij een tijdloze en klassieke keuze.

 

9. Vergeet het budget niet

Start nooit een keukenrenovatie zonder budget en plan in gedachten.  Het overschrijden van het budget is een van de meest voorkomende fouten die worden gemaakt bij menig huisrenovatie. We hebben allemaal genoeg Grand Designs-afleveringen gezien om maar al te goed te weten dat de uitgaven aan projecten dramatisch kunnen stijgen. Het is vaak de vergeten factor, zoals hierboven, die kan bijdragen aan de hoge kosten. De eenvoudigste manier om overbesteding te voorkomen, is door een inventarislijst te maken, waarbij je ervoor zorgt dat deze zowel meubels als inhoud bevat.

Geef geen geld uit aan onnodige of onpraktische items die gemakkelijk slijten en vervangen moeten worden. Als je bijvoorbeeld een werkblad van massief hout wilt, maar veel kookt en kleine kinderen hebt die het kunnen beschadigen en vlekken kunnen maken, is een werkblad met laminaathouteffect wellicht goedkoper en duurzamer voor jouw behoeften. 

 

 

70