Wat is Feng Shui: tips, basisprincipes en toepassing in huis

Eeuwenoude Oosterse wijheid voor iedereen. In dit artikel lees je alles over Feng Shui: tips, basisprincipes en toepassing in woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en tuin.

Labels/tags: RobsInspiratie

Wat is Feng Shui

Feng Shui is een ruim 3000 jaar oude Chinese filosofie en kennis gebaseerd op een balans van energieën op een plekken. Feng betekent wind en Shui betekent water. Wind en water worden in de Chinese cultuur geassocieerd met gezondheid. Goede feng shui staat voor geluk, harmonie en gezondheid. Slechte Feng Shui staat voor pech, slechte gezondheid en problemen in de liefde. Je spreekt Feng Shui uit als “fung sjwei”

Feng Shui en Yin Yang9a8d7559693795254b5946f39cf9fd2d_medium.

Feng Shui hangt heel erg samen met de balans tussen Yin en Yang. Waar Yin (vrouwelijk, zwart)  voor rust en stilte staat, staat Yang (mannelijk, wit) voor energie en licht .Voor je slaapkamer en je badkamer heb je Yin nodig. Voor je huiskamer, je keuken  of je kantoor heb je behoefte aan Yang.

Door je bewust te zijn van Feng Shui kun je op betrekkelijk eenvoudige wijze negatieve omgevingskenmerken omzetten positieve kenmerken. Je verandert als het ware de Chi (Qi of levenskracht) stroming binnen een ruimte. Wind en water zijn namelijk de dragers van Chi. Door je omgeving goede feng Shui te geven, kun je je gezondheid, je gevoel en je liefdesleven een enorme boost geven.

Feng Shui alternatief

4beb1d5d035db7cfebd5ec17359dab57.jpg

Hoewel we feng Shui in de alternatieve hoek kunnen plaatsen weten we allemaal wel voorbeelden van huizen waarin we ons prettig en op ons gemak voelen en andere huizen die we als onprettig ervaren.

Feng Shui heeft de principes hiervoor vastgelegd in een holistische aanpak. Er zijn verschillende scholen van Feng Shui met hun eigen ideeën maar de basisprincipes zijn bij allen min of meer hetzelfde.

Wat zijn de basisprincipes van feng shui

Er zijn drie basisprincipes van Feng Shui:

  1. Alles leeft. Dat wil zeggen energie stroomt overal doorheen. Dat maakt dat alles en iedereen in onze omgeving belangrijk is.
  2. Alles is met alles verbonden. Wij, anderen en de dingen om heen in de fysieke wereld zijn op energetisch niveau met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De inrichting van jouw huis is een afspiegeling van hoe jij je voelt en omgedraaid.
  3. Alles verandert voortdurend. Niets in blijvend in onze wereld. Feng Shui gaat mee in de flow van veranderingen en helpt je daarvan bewust te zijn en ermee om te gaan.

Feng Shui inrichtingbe91cd9a1f79d82f0f2a10a840c09c74_medium.

De inrichting van het huis is in de Feng Shui filosofie heel belangrijk om energetische energie te bereiken. De stelregel die voor alle Feng Shui stijlen geldt is het vermijden van rommel. Hou niet vast aan nutteloze bezittingen en spullen maar beperk je tot wat je echt nodig hebt en gebruikt. Ongebruikte spullen zijn dode energie: ze zuigen de energie uit je lichaam en overladen je zintuigen .

Feng shui en kleuren

Kleuren zijn erg belangrijk in Feng Shui omdat ze jouw persoonlijke Chi beïnvloeden. Zorg voor Yin en Yang op de juiste plekken.

Feng Shui keuken tips

In de Feng Shui filosofie vormt de keuken de hart en ziel van een huis. Belangrijkste begin voor de keuken is het verwijderen van alle spullen die je niet gebruikt. Een keuken moet schoon, licht en praktisch zijn. Zorg voor een paar inspirerende foto’s van fruit, groenten of voedsel aan de wand. Zet wat kruidenplantjes in je keukenraam en vers fruit op tafel. Zet elektrische  keukenapparatuur uit het zicht, in kasten.

Feng shui woonkamer tips

48141aeb1e54f5db3e4e8298af62a5bf.jpg

De woonkamer moet licht zijn. Gebruik oranje, bruine, groen en gele accenten voor de muren en wit voor het plafond.

Zorg dat er geen obstakels in de kamer zijn: de feng shui moet kunnen vloeien.

Zet nooit hoge dingen midden in de kamer. Gebruik meubilair met afgeronde randen en maak gebruik van kussens.

Voorkom donkere hoeken. Een kristallen bal zorgt voor positieve energie net als mooie planten.

Als je een huis wil verkopen, is Feng Shui wezenlijk belangrijk. Een huis met slechte Feng Shui is onverkoopbaar of levert een substantieel lagere prijs op.

Feng shui slaapkamer tips

De slaapkamer is zowel een plaats van rust als een plek van sensuele energie. Zorg voor warme kleuren voor de wanden en het beddengoed. Gebruik kleuren als goud en warm rood. Vermijdt elektronische apparatuur. Zorg voor lichten die je kunt dimmen en gebruik zware gordijnen. Koop een bed met ronde vormen, zonder rechte hoeken.

Feng shui badkamer tips

Een badkamer is om te ontspannen en om schoon te worden.648cc51f3ba8729a3d4460a1d2dba20b_medium.

Zorg voor gedempte verlichting en kaarsen. Hang spiegels op, waarin je jezelf in bad kunt zien liggen.

Zorg dat het aangenaam warm is en speel ontspannende muziek terwijl je in de badkamer bent.

Zet een schaaltje glad geslepen  roze bergkristal in de badkamer, naast het bad. Ronde vormen en zachte kleuren geven rust en geleiden positieve energie.  

Feng Shui planten

Planten zijn heel belangrijk in Feng Shui omdat ze als levende wezens belangrijke dragers van Chi zijn. Planten zuiveren de lucht en geven ons zuurstof. Gebruik planten met afgeronde bladeren. Gebruik nooit cactussen  of andere planten met stekels. Verwijder dode planten en droge bladeren onmiddellijk uit je woonkamer.

Feng Shui aquarium

Een aquarium brengt goede Feng Shui in huis. Vissen die daarbij helpen zijn de zogenaamde Arowana of Drakenvis maar ook de Koikarper is prima. Zorg voor een niet al te groot aquarium met afgeronde hoeken. Zorg goed voor je aquarium anders wordt het een bron van slechte Feng Shui.

Feng Shui en de tuin

62c523bbd5c6b28942c226990cdb7bc7.jpgVoor de tuin is Feng Shui een manier om balans te brengen zodat de Chi goed vloeit.

Zorg voor weinig plantensoorten, maar soorten die geuren en soorten die altijd groen zijn. gebruik nooit catussen of planten met stekels. Een goede Feng Shui plant is bijvoorbeeld Toscaanse Jasmijn.

Zorg voor stromend water vlak bij de plek waar je gaat zitten in de tuin. Water geeft rust en kalmte.

Voorkom dubbele bloemen en felle kleuren.

Een waterval mag nooit van je huis af stromen, deze moet altijd in de richting van het huis zijn gericht.

Feng shui en liefde

Feng Shui in huis zorgt voor innerlijke balans en daardoor voor minder spanningen en ruzies. Juist ingerichte ruimtes geven energie waar nodig en rust waar lichaam en geest moeten relaxen.

Succes met Feng Shui!

56

1 Comments

MrcRts

Thursday, February 21, 2019 Reply

Op zich een prima artikel. Er worden do's en don't's gegeven. Uitleg waarom het do's en don't's zijn had wat mij betreft wel uitgebreider gemogen. Om een voorbeeld te noemen: Zet een schaaltje glad geslepen roze bergkristal in de badkamer, naast het bad. Waarom? Wat is de invloed / betekenis?