Vioolbladplant, verzorging, standplaats, planten en stekken van Ficus lyrata

In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende luchtzuiverende bladplant Vioolbladplant, Vioolplant of Tabaksplant. Ficus lyrata is een decoratieve kamerplant die het gehele jaar door groen is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, welke ziekten kent de plant en wat doe je als de Ficus blad verliest.

Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Ficus

Vioolbladplant, Vioolplant of Tabaksplant

Ficus is een ruim 750 soorten bestaand geslacht uit de moerbeifamilie of Moraceae.

De Vioolplant of Vioolbladplant, Ficus lyrata, oorspronkelijk afkomstig uit het tropische laagland regenwoud van West-Afrika, van Sierra Leone tot in Kameroen, is een maximaal vijftien meter hoog wordende boom. Vaak start de boom als epifyt, dit wil zeggen groeiende op takken van andere bomen. De wortels groeien naar beneden en concurreren de gastboom weg, waarna de Vioolbladplant de plek inneemt. De Vioolbladplant is een populaire kamerplant omdat ze het gehele jaar door groen is en is in tal van (sub)tropische landen over de gehele wereld aangeplant.

Etymologie Ficus lyrata

De botanische naam van de Vioolbladplant is ‘Ficus lyrata'. De geslachtsnaam ‘Ficus' is het Latijnse woord voor ‘vijg’. De soortnaam ‘lyrata’ is afgeleid van het Griekse ‘lúra’ of ‘lier’ en betekent ‘liervormig. Het is een verwijzing naar het liervormig ingesneden blad. De naam Vioolbladplant  en Vioolplant zijn de Nederlandse namen, ook weer afgeleid van de bladvorm. Daarnaast wordt naam ‘Tabaksplant’ gebruikt, naar de gelijkenis van de bladeren met die van de echte Tabaksplant.

Beschrijving Vioolbladplant

Ficus lyrata is in zijn natuurlijke habitat een snelgroeiende boom. De stam en de takken zijn lichtgrijs tot grijs van kleur. De bladeren hebben grofweg de vorm van een viool, nauw aan het begin en breed aan het uiteinde met een golvende rand. Ze zijn variabel van vorm, groen met duidelijke nerven en worden wel 45 centimeter lang en 30 centimeter breed.

De bloem is zoals bij alle vijgen heel bijzonder. Aan het einde van twijgen ontstaan holle verbredingen, door botanisten syconium genoemd, waarbinnen de onopvallende bloemen ontstaan. Deze verbredingen vormen later de vijg en zijn feitelijk een vorm van vals fruit. Ze zijn eerst groen en worden later via oranje rood en uiteindelijk zwart. De bestuiving van deze Ficus gebeurt door hele kleine wespen, van het soort Agaon spatulatum, die alleen in Afrika voorkomen.

Is de Vioolbladplant giftig?

De Vioolbladplant bevat tal van stoffen die allergische reacties kunnen oproepen bij mensen. Vooral mensen met een latex allergie zijn er ontvankelijk voor en zij moeten een Ficus absoluut niet in huis hebben. In extreme situaties leidt het sap van de Vioolbladplant zelfs tot een anafylactische shock.  Allergie voor Ficus lyrata kan zich ook met de jaren ontwikkelen zowel bij mensen als bij huisdieren. ficus lyrata is giftig voor katten.

Standplaats Vioolbladplant

De Vioolbladplant heeft een lichte standplaats nodig. Hoe meer licht des te beter. Zet de Ficus niet te dicht bij een raam want de koudeval in de winter doet de plant geen goed. Een Vioolbladplant groeit meestal naar het licht toe. Draai de plant daarom elke twee weken een kwartslag.

Planten Vioolbladplant

Ik gebruik zelf voor de Vioolbladplant een humusrijke potgrond met op de bodem van de pot een laag grit voor optimale drainage.  Deze plant groeit hard en verbruikt al snel de voedingstoffen uit de grond. Verplant de plant daarom jaarlijks in een nieuwe, iets grotere pot waarbij je een deel van de oude grond verwijderd. In het groeiseizoen geef je ze tweewekelijks vloeibare mest voor bladplanten. Ficus Lyrata is heel geschikt voor hydrocultuur.

Snoeien Vioolbladplant

De Vioolbladplant heeft meestal maar één stam. Wil je dat de plant zich vertakt, zijn het groeipunt eruit. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar. Na het snoeien plant gaat dan vertakken waarna je dit proces nog een keer kunt herhalen. ZO krijg je een struikvorm. Verwijder dode takken en bladeren ook tussendoor.

Temperatuureisen Vioolbladplant

Ficus dient gewoon op kamertemperatuur te worden gehouden. In de winter mag de temperatuur zekers s ’nachts best tot een graad of 15 zakken dat is geen probleem.

Water geven en sproeien Vioolbladplant

De Vioolbladplant kun je het beste kleine hoeveelheden water per gietbeurt te geven, waarbij je de grond tussendoor ietwat droog laat worden. Gebruik, als het kan, lauwwarm en kalkarm water. In de winter, als er minder licht is, minder je met gieten. Sproeien is heel goed voor de plant en af  en toe de bladeren afnemen met een natte spons is aan te raden.

Ziektes Vioolbladplant

De Vioolbladplant is vrij gevoelig voor  wolluis, bladluis en spint. Ficus bladeren vallen af? De Ficus is gevoelig voor verandering van standplaats, de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid, tocht en natte voeten. De Ficus reageert hier meestal op door bladeren te laten vallen.  

Ficus lyrata stekken

De Vioolbladplant kan in de vroege zomer worden gestekt. De grondtemperatuur moet boven de 22 graden zijn. Gebruik stekken van tien centimeter lang. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de stekken schuin af en gebruik stekpoeder. Stekken is niet gemakkelijk. Kwekers gebruiken meestal een andere methode: marcotteren.

Vioolbladplant kopen

De Vioolbladplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de succulenten afdeling en daarnaast in goed gesorteerde bloemen- en plantenzaken. Heel mooi zijn onder meer:

  • Ficus lyrata, standaard vorm
  • Ficus lyrata 'Bambino', kleinere bladeren, zeer compact groeiend
  • Ficus lyrata ‘Compacta’, compact groeiend
  • Ficus lyrata ‘Little Fiddle’, kleinere bladeren, compact groeiend
  • Ficus lyrata ‘Suncoast’, compact groeiend
  • Ficus lyrata ‘Variegata’, witgroen blad

Waarom kamerplanten?

Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

Vioolbladplant

Een bijzondere bladplant met indrukwekkende bladeren.

Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

58

3 Comments

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

Die heb ik hier ook staan Goede tips

Yneke

Thursday, February 21, 2019 Reply

Mooie info en plant

Oxalis

Thursday, February 21, 2019 Reply

Als kamerplant kende ik deze wel, maar toen zag ik hem een keer in het wild in de tropen ... Werkelijk een enorme boom!