Tweedehands fornuizen - hoe en waar ze te kopen

Gietijzeren fornuizen zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan, dus als je geen gloednieuw model kunt veroorloven, kun je altijd vertrouwen op de brullende handel in gereviseerde tweedehands fornuizen.

4da463ccf9b3ed39694e003819128d12_medium.

Er is iets aan een fornuis dat een keuken persoonlijkheid geeft. Het voegt het karakter toe dat je gewoon niet kunt bereiken met een ingebouwd fornuis. Het enige probleem? Ze zijn niet goedkoop, daarom wenden veel mensen zich tot de tweedehandsmarkt.

En geen wonder. Op voorwaarde dat je jouw spullen kent en bij een bekende leverancier blijft, kun je het fornuis van je dromen vinden voor een fractie van de kosten van een nieuwe.

 

Waar moet ik beginnen?

Overweeg eerst welk type fornuis je nodig hebt. Wordt het elektrisch of op gas of olie aangedreven? Een AGA of een Esse? De meest populaire zijn meestal elektrische modellen zoals de Dual of Total Control AGA, waar je de kookplaten of ovens afzonderlijk kunt in- en uitschakelen, wat de bedrijfskosten verlaagt.

Gas- of oliegestookte fornuizen kunnen ook goedkoop zijn, maar vereisen een rookkanaalsysteem en jaarlijks onderhoud.

 

Hoeveel goedkoper is een tweedehands fornuis?

Mogelijk kun je duizenden euro's besparen.  Wanneer een startprijs voor een nieuwe model ongeveer € 11,000 euro is zal deze tweedehands ongeveer € 6,000 kosten.

 

Moeten soorten gebruikte fornuizen moeten worden vermeden?

 

375a8a5d5cdb113d082277e7c96b086f_medium.

Het is een heel slecht idee om een ​​tweedehands Rayburn te kopen. Ze zijn meestal oorspronkelijk geïnstalleerd als een fornuis en centrale verwarming, en zijn over het algemeen op hun laatste benen wanneer ze worden verwijderd. Als je een Rayburn wilt, koop dan altijd nieuw. 

 

Kan ik de kleur van mijn gebruikte fornuis wijzigen?

Je denkt misschien dat je je fornuis gewoon opnieuw kunt schilderen - maar het is onwaarschijnlijk dat je een goede afwerking krijgt, zelfs als je speciale verf op hoge temperatuur gebruikt. In plaats daarvan moet je contact opnemen met een specialist. 

 

Hoe verzamel en installeer ik een tweedehands fornuis?

Hoewel een vrijstaande fornuis gemakkelijk te verwijderen is, moet een solide gietijzeren fornuis of AGA door een expert worden gedemonteerd, getransporteerd en opnieuw worden gemonteerd. Dit is niet alleen omdat gietijzeren fornuizen extreem zwaar zijn, maar ook omdat als er iets verloren of beschadigd raakt tijdens de verplaatsing, het fornuis waardeloos kan worden gemaakt.

 

Worden tweedehands fornuizen geleverd met garantie?

Koop een tweedehands of volledig gereviseerd Aga-fornuis van een bedrijf, en je moet op zijn minst een wettelijke garantie verwachten - niet iets dat je krijgt als je privé koopt. Mogelijk kun je ook profiteren van financieringspakketten, bijvoorbeeld in termijnen betalen en rentevrij krediet.

 

56