Spoedcursus wasmachine kopen: waar je op moet letten

Een aantal tips om een miskoop voor te zijn bij het kopen van een wasmachine.

 

 

Een wasmachine is een grote investering, bestemd voor de langere termijn. De gemiddelde (huishoudelijke) wasmachine gaat zo’n 35.000 wasuren mee. Daarom is het belangrijk om wat informatie in te winnen voordat je besluit een wasmachine te kopen. De capaciteit van de machine is belangrijk, evenals het toerental en het energielabel. Heb je een gezin met vier kinderen die alle vier wekelijks sporten? Dan kom je op een andere machine uit dan wanneer je alleenstaand bent. De volgende punten zijn belangrijk om in ogenschouw te nemen bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

 

d37751959c380307654740c4e28ee0a2_medium.

 

Is een nieuwe wel nodig?
Als je huidige wasmachine kapot is, dan zul je eerst moeten beslissen of je deze machine wilt laten repareren of dat je een nieuwe koopt. Vaak is een reparatie stukken goedkoper dan een nieuwe machine en het zorgt er wel voor dat je machine weer heel wat jaartjes mee kan. Voor de doe-het-zelf-klussers zijn er ook websites te vinden die onderdelen voor de wasmachine aanbieden.  Zo heb je nog een paar jaar langer plezier van je oude wasmachine en kun je ondertussen doorsparen voor een nieuwe!

 

 

De grootte van de trommel
De capaciteit van een wasmachine wordt uitgedrukt in kilo’s. Er zijn machines van 7 kilo, maar ook van 11 kilo. Hoe groot jouw trommel moet zijn, is afhankelijk van hoeveel je wast. Een machine die een te grote capaciteit heeft, verbruikt meer energie en is in gebruik dus een stuk duurder. Je kunt makkelijk kijken hoeveel je (ongeveer) wast door eens een gemiddelde wasmand op de weegschaal te zetten. Volgens de richtlijnen hebben een of twee volwassenen een capaciteit van 5-6 kilo nodig (bij veel sportwas eventueel 7 kilo), een gezin met een of twee kinderen 6-7 kilo en een gezin met drie kinderen of meer een trommel van 7 kilo of meer. Als je al een droger hebt is het ook verstandig om naar die capaciteit te kijken. Je hebt immers niks aan een wasmachine van 11 kilo, als je droger maar een capaciteit van 8 kilo aan kan.

Hoogte toerental
Het toerental heeft invloed op hoe droog je was uit de machine komt. Over het algemeen geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger je was. Als je naast de wasmachine ook gebruikmaakt van een droger, dan is een toerental van 800 toeren per minuut in principe genoeg. Als je toch wilt dat je was wat droger uit de machine komt, dan kun je kiezen voor een toerental van maximaal 1600 toeren. Het verschil in droogte tussen 1200-, 1400- en 1600 toeren is klein, slechts een paar procent. Vaak betaal je wel meer voor een wasmachine met meer toeren, dus dit is iets wat je in je achterhoofd moet houden. Het fijnste is om een wasmachine te kopen waarbij je het toerental zelf in kunt stellen: niet alle stoffen kunnen namelijk hetzelfde aantal verdragen (denk aan fijne stoffen als zijde of wol).

 

 

Zuinig in gebruik
Niet alle machines zijn even zuinig in gebruik. Je kunt aan het energielabel zien hoe zuinig de machine is. Bij energielabel A is de machine het zuinigst, maar deze machines zijn vaak ook duurder dan een machine met label D. Doordat het energieverbruik van het A-label lager ligt, worden de duurdere aankoopkosten vaak weer gecompenseerd. Toch moet je niet te veel waarde hechten aan het energielabel: vaak is dit label slechts van toepassing op een bepaald wasprogramma en geldt het alleen als de wasmachine helemaal vol zit. Daarbij spelen je wasgewoonten ook een rol. Een wasmachine met een A-label is dan wel zuinig, maar als je regelmatig een halflege trommel was draait dan liggen je energiekosten natuurlijk nog steeds hoog.

Prijzen vergelijken
Als je besloten hebt welk type en welk merk wasmachine je wilt kopen, dan is het verstandig om bij verschillende winkels de prijzen te vergelijken. De verschillen tussen de witgoedzaken kunnen nogal eens groot zijn. Bekijk ook online shops, hier worden producten vaak een stuk goedkoper aangeboden. Voor bruikbare adviezen en vergelijkingen omtrent wasmachines kun je altijd even een kijkje nemen op de website van de Consumentenbond.

51

3 Comments

Pooky

Tuesday, March 10, 2020 Reply

goede info duim erbij

Chayenna2

Tuesday, March 10, 2020 Reply

nuttige info, welkom op deze site

Bassie

Tuesday, March 10, 2020 Reply

zeer goede info, duim en fan erbij!