Microwoning, om te leven midden in de grote stad

505a4cac1f0ad1a24db5bb80e1cc272f_medium.Het wonen in een grote stad, of dat nu in Nederland, België, Frankrijk, Japan, Rusland of de Verenigde Staten is, heeft voor velen nog niets aan populariteit verloren. Wanneer er echter veel vraag is (veel mensen, die er graag willen wonen), maar het aanbod (het aantal beschikbare woonruimten) beperkt blijft, drijft dit vanzelfsprekend de huizen- en huurprijzen fors omhoog.

Opsplitsing van grote(re) huizen

Daar de meeste aspirant-kopers de vaak exorbitante prijzen voor een redelijke woning niet kunnen betalen, werd al snel een oplossing bedacht: kleine appartementen. Zo werden en worden in veel populaire grote steden bijvoorbeeld vroegere herenhuizen omgebouwd tot appartementenblokken, waarbij elke etage nu een eigen woning wordt en dus apart kan worden verkocht of verhuurd. De woonruimte per woning is dan natuurlijk wel drastisch kleiner geworden.

Nieuw gebouwd, de microwoning

c26c1a4cae4c76523b390a35410ab539_medium.Maar tegenwoordig worden er in steden, zoals Amsterdam, Utrecht of Eindhoven, ook nieuwe superkleine oftewel microwoningen met honderden tegelijk gebouwd. Waren het in de jaren 1980 nog de zogenaamde ‘Van Dam-eenheden’ (kleine éénpersoonswoningen, in 1975 bedacht door toenmalig Staatssecretaris van Volkshuisvesting Marcel van Dam), die later werden omgedoopt tot HAT-woningen (Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens), om de woningnood onder vooral studenten destijds op te lossen, nu zijn het soortgelijke projecten van éénkamerappartementen, die – zij het in een iets luxere uitvoering – gretig aftrek vinden bij aspirant-kopers en -huurders. Dit zijn meestal alleenstaanden en starters op de woningmarkt, die zich eenvoudigweg niets duurders in de populaire steden kunnen veroorloven.

Waarom klein wonen?

Het kiezen voor een microwoning komt meestal voort uit zowel een beoogde leefstijl als uit een pure noodzaak. Het wonen en werken in een grote stad, met vele voorzieningen op het gebied van horeca, cultuur en sport vlakbij, biedt natuurlijk een zeer aantrekkelijke leefstijl voor vooral jonge mensen. Daarnaast is het met name het werk (de beoogde carrière, de verkregen baan) in of nabij een grote stad, die het vinden van woonruimte in die buurt noodzakelijk maakt. Omdat ruimere woningen of appartementen voor verreweg de meerderheid niet beschikbaar of onbetaalbaar zijn, wordt al snel gekeken naar kleine tot zeer kleine wooneenheden.

Microwoningen, wat moet je je er bij voorstellen?

1c2fc4186ab4db21ce703606b902a0ee_medium.Hoewel tot appartementen omgebouwde (heren-) huizen feitelijk ook onder de definitie van deze kleine woningen zouden kunnen vallen, worden deze over het algemeen toch als een aparte categorie beschouwd. Vaak zijn in zulke omgebouwde etage-appartementen namelijk toch enige aparte vertrekken gerealiseerd, zoals een huiskamer, een slaapkamer, een bad- of doucheruimte en een keuken.

Wat men tegenwoordig echter microwoningen noemt, zijn over het algemeen kleine, nieuw gebouwde appartementen met een totaaloppervlakte van minimaal 20 en maximaal 40 m2. Behalve een aparte badkamer (met wc), bestaat de ruimte veelal uit één vertrek met een keukenblok, waarin geleefd, gekookt en geslapen wordt. Vaak bevinden deze woonruimten zich in grote complexen, waar men met de gemeenschappelijke voorzieningen (zoals bijvoorbeeld een fietsenstalling en een wasserette) het gebrek aan gebruiks- en opslagruimte probeert op te lossen.

Microwoningen, creatief en multifunctioneel

5e8da3773fdbfa997d13db47b6eed578_medium.Om in een kleine ruimte toch alles te kunnen doen en gebruken, wat je normaal gesproken in een ruimere woning zou kunnen, heeft er toe geleidt dat er bij de gekozen meubelen sterk gelet wordt op multifunctionaliteit. Een bank waar je eenvoudig een bed van kunt maken, maar die tegelijkertijd kan worden gebruikt als bergruimte voor bijvoorbeeld kleding of schoenen, zal hoog op de prioriteitenlijst staan. Evenzo opklapbare tafels en stoelen, kastruimte aan de muur en kleine combi-apparatuur (bijvoorbeeld wasmachine en droger in één apparaat of een kleine koelkast en vriezercombinatie). Vaak worden zeer creatieve oplossingen bedacht om de gewenste en/of benodigde meubelstukken zo multifunctioneel mogelijk te maken.

Microwoningen internationaal gezien

145237af2975a81c3e914b1c349e65e0_medium.Zoals overal in de wereld, stijgt de bevolking in vooral de (grote) steden harder dan de woningbouw kan opvangen. Meer mensen trekken naar de steden en (zeker in de westerse wereld) meer mensen wonen alleen. Vaak wil men dan ook nog eens in of vlakbij het werk en/of het populaire centrum van de stad wonen, waardoor de vraag vele malen groter wordt dan het beschikbare woningaanbod. Het woningtekort in de steden zal dan ook niet snel, waarschijnlijk nooit, worden opgelost.

In andere wereldsteden is de trend van klein tot zeer klein wonen al vele decennia bekend. In de grote steden in Japan wonen mensen in behuizingen, die wij amper een kast zouden noemen. In Russische steden zoals Moskou is het voor velen te duur en daarom niet mogelijk op zichzelf te wonen; jongeren blijven lang bij de ouders wonen of trekken na een huwelijk met de wederhelft bij één van de ouders in – 2 à 3 generaties wonend in één apartement is er al lang geen uitzondering meer.

Microwoningen als leefstijlkeuze

9691a33c0ea02d0c469e99c1f1a25d49_medium.Net als bij de bewoners van de zogenaamde tiny houses – hoewel de vergelijking daarbij ophoudt, omdat deze juist in een landelijke omgeving te vinden zijn – kan men kiezen voor een microwoning als leefstijl. Veel werkende mensen (zonder kinderen) in de grote steden maken vaak lange dagen op hun werk, eten buiten de deur of gaan met vrienden of stap. Zij brengen dan maar weinig tijd in hun appartement door, eigenlijk alleen maar om te slapen. Hoe kleiner de ruimte dan is, hoe minder tijd er aan onderhoud en schoonmaak nodig is en hoe meer tijd men aan hobby’s, sport en uitgaan kan besteden. In wereldsteden zoals New York, Tokio, Londen en Parijs heeft deze leefstijl al geleid tot nieuwe appartementen, die nu zonder keuken worden opgeleverd, omdat men deze toch niet of nauwelijks zal gebruiken. De verwachting is, dat dit ook in steden als Amsterdam op korte termijn zal gaan gebeuren.

Nadelen van een microwoning?

Behalve het overduidelijke gebrek aan ruimte, zeker voor opslag, kleven er zeker nog een aantal nadelen aan een microwoning. Wanneer je huurt, zal dit – behalve de in de loop der jaren steeds doorstijgende huurprijzen – minder ingrijpend zijn, want je kunt eenvoudigweg de huur opzeggen en wegtrekken. Wanneer je een microwoning koopt – en in de populaire grote steden zal ook hier een fiks bedrag mee gemoeid zijn – zijn er echter nog enkele andere nadelen.

af5dfbb380873ea05d970f6556a0fc54_medium.Door de koop van een mini-appartement is men uit hoofde van het Appartementsrecht eigenaar geworden van (een deel van) het appartementengebouw; dit betekent dat iedere eigenaar in het appartementengebouw aansprakelijk is voor schade en onderhoud aan dat hele gebouw. Er zal een Vereniging van Eigenaren zijn, die de gang van zaken tussen de gezamenlijke appartementseigenaren regelt en er voor moet zorgen dat regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Hiervoor zullen alle eigenaren meestal maandelijk een bepaald bedrag aan servicekosten moeten betalen, die voor onderhoud en reparatie van het gebouw worden gebruikt. Met alleen de aankoopsom ben je er dus niet, want de maandelijkse servicekosten blijven terugkeren en kunnen – hoe ouder het gebouw wordt – behoorlijk stijgen.

Zolang de krapte op de woningmarkt in de grote steden blijft, is er voor wat betreft een mogelijke verkoop niets aan de hand. Echter, als de woningmarkt ooit weer in een crisis zou belanden, zoals na 2008, dan zullen deze piepkleine microwoningen als eerste zeer moeilijk te verkopen zijn.

 

ASMAY.

© 2018 Foto's: Asmay, Office.microsoft.com, Pixabay.com.

 

7e75d2b38c36db8d3732c42a990db932_medium.Zie ook:

Dag-van-de-Architectuur-3e-zaterdag-in-juni

Tiny-house-een-nieuwe-trend-in-wonen

Notarissen-van-topsalaris-naar-minimumloon

Technologische-toppers-op-jaarlijkse-elektronicabeurs-CES-in-Las-Vegas

Of van collegaschrijver Robin93:

Natuurlijk-wonen-naar-vorm-het-bubbelhuis-van-Antti Lovag

Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/

 

61

10 Comments

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

interessant, die ontwikkelingen om een nog steeds groeiende en werkende stadsbevolking onderdak te brengen. Voor gezinnen met kinderen is er dan echter geen plaats, dus men wil die blijkbaar in de suburbs, buiten het stadscentrum, houden.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Tja, een waar, maar heikel punt.

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Mensenpakhuizen...je zou er de rillingen van krijgen. Wanneer komt er eigenlijk iemand op het idee om het euvel bij de wortel aan te pakken? De nog steeds toenemende bevolkingsgroei namelijk?

Rob

Thursday, February 21, 2019 Reply

Interessante ontwikkeling.

Gymbo

Thursday, February 21, 2019 Reply

Brrr om gek te worden in zulke blokkendoos. Als de buurman snurkt kan je 'meegenieten'. Nee dank je ik hou het wel bij mijn huis met tuin. Wat is de volgende stap, zoals de capsule hotels in japan ?? Enkel bed met TV. Het is hoog tijd om wat aan de overbevolking te doen in plaats van continue plekjes bij te bouwen.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Vind ik ook! Nu hoef ik gelukkig niet in of vlakbij een grote stad te wonen voor werk of anderszins; ik hou het daarom bij mijn huis met tuintje in een dorp.

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

brr, ik zou niet willen wonen in zo'n blokkendoos hoor. geef mij maar ons huis, met een tuintje erbij ... pfff

Info

Thursday, February 21, 2019 Reply

Geef mij maar wat meer ruimte met een leuke tuin, maar een ieder zo zijn eigen mening!

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Het past bij een bepaalde leefstijl; het zou ook niet de mijne zijn.

Willemijntje

Thursday, February 21, 2019 Reply

Niets voor mij. Qua binnenruimte zou ik er nog wel mee uit de voeten kunnen, maar om vanuit zo'n appartement gelijk midden in een benauwende binnenstad te staan zou ik niet trekken.