Kamperfoelie in de tuin

De Kamperfoelie is een klimplant of struik die circa vijf tot negen meter hoog kan worden. De plant komt van nature in Nederland voor en groeit in loofbossen en kreupelhout. De Kamperfoelie (Lonicera) bloeit van juni tot september met heerlijk geurende bloemen er zijn circa 200 soorten. Nachtvlinders komen op de geur van de bloemen af, dagvlinders vinden de geur meestal te sterk. De Rode kamperfoelie (Lonicera xylosteumis) ook een struik van circa 1,5 meter hoog heeft wat grotere bloemen als de Chinese variant. De bloemen van de Rode kamperfoelie zijn lichtgeel en de plant krijgt rode (giftige) bessen. De heester komt van nature in heel Europa voor maar in Nederland is de plant vrij zeldzaam.

Kamperfoelie in de tuin

De meeste Kamperfoelie soorten zijn winterhard en doen het goed in de Nederlandse tuin. De struik kan in elke grondsoort worden geplant maar de wortels kunnen het beste op een koele plaats staan. De Kamperfoelie bloeit zowel in de schaduw als in de zon maar op een zonnige plaats zal de plant meer bloemen krijgen. De klimmende kamperfoelie kan behoorlijk gaan woekeren in bijvoorbeeld een boom of tegen een muur maar ook leuk over een pergola of tegen de schutting. De klimplant kan het beste in maart worden terug gesnoeid.  Bij het kopen van een Kamperfoelie kan men letten op de bloemkleuren, die zijn er van oranje, tot lichtgeel, roomwit, roze tot purperrood. Verder zijn er groenblijvende soorten en bladverliezende soorten.

Kamperfoelie struiken

Er zijn ook Kamperfoelie struiken, zoals de Chinese kamperfoelie (Lonicera Nitida). Deze groenblijvende struik wordt circa een meter hoog en krijgt kleine, vrij onopvallende,bloempjes maar wel met de zoete kamperfoelie geur. Zet de Chinese kamperfoelie op een beschutte plaats en snoei de plant in het vroege voorjaar. Een andere groenblijvende struikkamperfoelie is de Lonicera henryi, de plant krijt ook kleine bloemen en na de bloei komen er donkere bessen, het is een sierlijke plant die leuk staat tegen een lichte muur of schutting.

De planten, zowel de struiken als de gewone klimplant, kunnen wel last krijgen van bladluis. Het is te zien aan de onderkant van het blad als een soort kleverige schimmel. Bladluis wordt op een natuurlijke manier bestreden door lieveheersbeestjes. Het blad afspuiten met een waterstraal wil ook wel helpen of anders water gemengd met spiritus en groene zeep op het blad spuiten. Bij de tuincentra zijn ook wel middeltjes tegen bladluis te koop.

47

3 Comments

Zevenblad

Friday, August 2, 2019 Reply

Daarom heb ik er ook een naast mijn slaapkamerraam. Hij gaat tot in de goot.

ZiaRia

Friday, August 2, 2019 Reply

Mooie struik en hij ruikt ook zo lekker.

Chrisrik

Friday, August 2, 2019 Reply

prachtige bloem en mooi artikel