In 10 stappen een perfect geverfde muur

Zin in een metamorfose van je kamer? Verf één of meerdere muren en je woonruimte ziet er meteen anders uit. Met dit stappenplan kan het niet mis gaan.

0cc18ae2619dd7291d70a3e8990af6fc_medium.

 

In 10 stappen een perfect geverfde muur

1. Verwijder slechte verflagen en repareer scheuren en gaten

Voor een mooi resultaat heb je een egale ondergrond nodig. Repareer daarom eerst eventuele scheuren en gaten in de muur. 

2. Voorstrijkmiddel of niet?

Als een muur vochtig is, moet je hem eerst behandelen met een voorstrijkmiddel. Of dit nodig is, kun je gemakkelijk testen. Maak met een nat sponsje of een natte kwast een streep op de muur. Is het vocht binnen vijf minuten verdwenen? Dan is een voorstrijkmiddel niet nodig.

 

3. Kies je kleur

In de bouwmarkt kun je staaltjes krijgen van alle mogelijke kleuren. Neem ze mee naar huis en kies op je gemak jouw favoriete kleur. Zit de gewenste kleur er niet bij? Bij de bouwmarkt kun je elke gewenste kleur laten mengen.

Tip: Een kleur van een duurder merk kun je ook laten mengen in het eigen merk van de bouwmarkt. Zo bespaar je geld.

Tip: Een erg leuke site is http://www.kleurinspiratie.nl/verftool. Hier kun je foto's van je interieur uploaden en bekijken welke kleur het beste past.

 

4. Hoeveel verf?

Meet de hoogte en de breedte van je muren globaal op. Zo heb je een idee hoeveel vierkante meter je ongeveer gaat verven. Op blikken en emmers verf staat altijd aangegeven welk oppervlak je ermee kunt verven. Wil je een donkere muur in een lichte kleur verven? Dan zul je hem misschien twee keer moeten verven. Je hebt dan uiteraard de dubbele hoeveelheid verf nodig.

 

66e61a3443d5dadd13b7a645ae7cee3f_medium.

 

5. Welke verf?

Voor het verven van binnenmuren wordt meestal latex gekozen. Structuurverf camoufleert muren met kleine oneffenheden.

6. Kwasten en verfrollers

Zorg dat de kwasten van een goede kwaliteit zijn. Bij veel goedkope kwasten laten de haren snel los en die verf je dan mee op de muur. Kijk of de roller die je koopt past bij de verf die je gaat gebruiken. Er zijn rollers voor gewone verf en rollers voor structuurverf. Op de roller staat vermeld voor welk type verf hij is bedoeld.

7. De voorbereiding

Plak alles af wat je niet mee wilt verven: houtwerk, kozijnen, stopcontacten, plinten en deuren. Let erop dat je niet per ongeluk stukjes afplakband op de muur plakt.. Als je ze er later af wilt trekken, beschadigt de muur gemakkelijk.

Leg kranten of plastic op de grond.

 

8. Aan de slag

Verf eerst zorguldig de bovenste centimeters van de muur die grenzen aan het plafond. Doe dit met een kwast en niet met een roller. Verf ook enkele centimeters rondom alle afgeplakte delen.

Met een verfroller kun je snel grote oppervlakken schilderen. Doop de roller in de verf en rol daarna over de ribbels van het bakje. Zo wordt de verf goed over de roller verdeeld. Zorg ervoor dat de roller verzadigd raakt met verf. Breng de verf in verticale banen aan op de muur. Daarna volgen horizontale banen. Eindig met elkaar overlappende verticale banen, waarbij je van beneden naar boven rolt. Beweeg de roller bij het verven niet te wild, anders gaat het spatten.

9. En de kleine plekjes

Met de grote roller kun je niet in de kleinste hoekjes komen. Verf die daarom met een kwast of een kleine roller.

10. Genieten maar

Na gedane arbeid is het goed rusten. Leun lekker achterover en geniet van je nieuwe kamer.

44

6 Comments

Spiritlady

Monday, March 30, 2020 Reply

goed artikel, ben volop bezig mijn metamorfose is bijna klein

SaskiaS

Monday, March 30, 2020 Reply

Goede aanvulling. Dan worden het dus 11 stappen. :-)

ABelle

Monday, March 30, 2020 Reply

heel goed, wij moeten nog met de buitenmuur aan dus tips zijn welkom

Hondfikske

Monday, March 30, 2020 Reply

Veel verfgenot! Mooi artikel! D

Taco-Veldstra

Monday, March 30, 2020 Reply

Luek dat je zo enthousiast het proces beschrijft! Duim taco

Toontjehoger75

Monday, March 30, 2020 Reply

Handig, zo'n stappenplan. Ik ben altijd bang iets te vergeten. Maar stopcontacten afplakken? Die kun je er beter afschroeven voor een mooi resultaat en dan wel het ontstane gat even afplakken, zodat er geen verf op de draden komt. Stroom kan er af voor de veiligheid; als je voorzichtig werkt en geen kinderen hebt rondlopen hoeft het niet.