Gepolijste betonnen vloeren - alles wat je moet weten

Slijtvast, gemakkelijk schoon te maken en mijtbestendig, het is geen wonder dat gepolijste betonnen vloeren zo populair zijn. De industriële look is ook erg trendy, en het werkt ook uitstekend met vloerverwarming.

49ac8c9bacacdf89a936bdaa1e1e653c_medium.

Wat is gepolijst beton?

Vloeren gemaakt van beton, ongekleurd of gekleurd, die is gepolijst en verzegeld om een industrieel, niet-poreus oppervlak te creëren.

Het beton wordt behandeld met diamant-polijstgereedschappen en wordt vaak afgewerkt tot een korrelgrof van 800, 1500 of 3000 (hoe hoger de korrel, hoe glanzender de vloer).

 

Hoeveel kost een gepolijste betonnen vloer?


De kosten variëren van € 90 tot € 500m², afhankelijk van of deze met een machine wordt afgevlakt of met de hand wordt geslepen.

 

Hoe wordt een gepolijste betonnen vloer geïnstalleerd?

Technieken variëren, maar de meeste gepolijste betonnen vloeren worden gegoten in een enkele laag, 10 cm dik. De volgende dag worden uitbreidingssneden in de vloer gezaagd, waardoor onvermijdelijke krimpscheuren in een nette lijn worden gevormd. Deze worden vervolgens gevuld met een uitzetbaar, op kleur afgestemd afdichtmiddel. Eindelijk wordt de vloer schoongemaakt, gepolijst en verzegeld.

Kies een gespecialiseerde installateur met een hoogwaardige staat van dienst - de afgewerkte vloer moet een goede diepte van toon en glans hebben, met een dichte slijtvaste afwerking.

7f9f2190346309cf11e9915b7374faa9_medium.

 

Hoe lang duurt het om op een gepolijste betonnen vloer te leggen?

Het hangt af van de grootte en temperatuur van de kamer, plus de gekozen installatiemethoden, maar verwacht ongeveer zeven tot 10 dagen voor een vloer van 10 cm dik. Het moet ook op tijd opnieuw worden afgesloten om het waterdicht te houden.

 

Hoe krijg ik het effect van een betonnen vloer, zonder betonnen vloer?

1. Kies porselein

Robuuste porseleinen tegels zijn verkrijgbaar in verschillende industriële kleuren

5b7ff92f005452b7251c2141d7c27271_medium.

2. Gebruik laminaat 

Je kunt ook kiezen voor luxe slip- en waterbestendige betonlook laminaat.

403e7f9634db1f95d0259a7beb28a74b_medium.

 

Zal een gepolijste betonnen vloer barsten?

Er is altijd de mogelijkheid, maar veel mensen houden van het patroon en de onvolmaaktheid van fijne lijnen. Krimpverminderende additieven en anti-scheurversterking helpen grotere scheuren te minimaliseren. Plotselinge temperatuurveranderingen zijn de belangrijkste oorzaak, dus het is belangrijk om langzaam, vooral onder de vloer, te verwarmen.

Het is veel eenvoudiger om gepolijst beton in een nieuwbouw huis (of uitbreiding) te installeren, voordat deuren en plinten worden aangebracht. Als je het in een bestaande kamer legt, moet de vloer worden verwijderd en de plint worden vervangen. Deuren moeten mogelijk ook opnieuw worden opgehangen. Een microbetonvloer, in een dunnere laag van 5-7 mm, is een andere optie.

72