Franse keuken: omelette Parmentier (aardappelomelet)

69b2b5f97333132b7bc230fabad3b674_medium.In Frankrijk heeft dit eigerecht de naam 'omelette Parmentier' gekregen; een fraaie naam voor in feite een standaard aardappelomelet.

Het is wel een snel te bereiden gerecht; in ongeveer een kwartiertje staat de gevulde omelet op tafel. En of je het nu voor 2 personen maakt of voor 6, je hebt er alleen meer van de ingrediënten voor nodig, maar de handelingen blijven hetzelfde.

Voorvechter voor aardappelen?

De naam van deze aardappelomelet refereert overigens aan de apotheker Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek gezien zijn levensvervulling. Hij legde zich namelijk zijn leven lang toe op het vinden van goede en makkelijk te verbouwen, gezonde en de maag vullende gewassen voor de hongerende Franse bevolking van zijn tijd. Hij richtte zich daarbij vooral op de acceptatie van dat nieuwe voedzame gewas, dat ooit door de Spanjaarden uit hun Amerikaanse kolonies naar Europa was meegenomen: de aardappel. Parmentier zette zich in om deze vrij gemakkelijk te telen knollen als vast onderdeel op het Franse dagmenu te krijgen, hetgeen nog niet zo gemakkelijk was; het in die tijd nog vreemde buitenlandse gewas werd door velen met argusogen bekeken.

ba2dd1ce2ecf4633934f0856e5747358_medium.Parmentier zette echter door. Niet alleen verbouwde hij zelf aardappelen, die hij vaak voor een groot deel aan de plaatselijke dorpelingen meegaf of ‘s nachts door hen liet stelen, maar hij experimenteerde er ook mee in de keuken. Zo is een klassieker uit de Franse haute cuisine van zijn hand, hachis Parmentier; het gerecht wordt gemaakt met grof gestampte gebakken aardappelen, die de buitenkant of korst van het ovengerecht vormen. De vulling bestaat dan uit in stukjes gesneden gaar vlees, overgoten met een sauce Lyonnaise (witte saus met witte wijn en azijn) en in de oven afgebakken; deze schotel wordt ook wel eens aangeduid als de eenvoudige Franse versie van de Engelse cottage of shepherd's pie. Een ander klassiek gerecht is de potage Parmentier: een gepureerde aardappel-preisoep.

Omelette Parmentier overal anders?

In Frankrijk is het door de naam duidelijk wat voor soort omelet de omelette Parmentier is, namelijk één met aardappelen. Immers, de naam Parmentier staat hier bijna synoniem voor een aardappelgerecht.eb135991efb225046f78d6b410ac161c_medium. Maar de omelette Parmentier kan in Frankrijk, afhankelijk van de streek en gewoonten, een andere bereiding hebben. Meestal zullen de aardappelblokjes vooraf zijn gebakken in roomboter, maar ze kunnen ook alleen zijn gekookt of zelfs rauw worden toegevoegd. Echter, vanuit de klassieke versie zullen er altijd eieren èn aardappelen èn roomboter in de omelet met deze naam worden verwerkt.

In andere landen kan dat anders zijn gedefinieerd. Zo kent men bijvoorbeeld in Groot-Brittannië ook een aantal van de aardappelgerechten uit de koker van Antoine-Augustin Parmentier, maar hier refereert de naam ‘Parmentier’ niet alleen aan aardappelen, maar ook aan de wijze waarop deze aardappelen zijn bereid, namelijk standaard au rissolé.

Au rissolé

ce04a3fd29d3e3288070e19eed306df4_medium.'Rissoler' is een kooktechniek, waarbij (meestal) blokjes aardappelen, maar soms ook andere knolgewassen of zelfs hard fruit, op hoog vuur in ruim vet (meestal roomboter) worden gebakken. De bedoeling is om hierdoor enerzijds het baksel snel dicht te schroeien, anderzijds om het een mooi bruin korstje en een lekkere baksmaak mee te geven.

Omelette Parmentier een caloriebommetje?

Zoals wel met meer recepten uit de Franse keukenhet geval is, is ook deze omelette Parmentier niet bepaald mager of calorie-arm te noemen. Door het gebruik van volvette ingrediënten – in dit geval een flinke klont roomboter voor het bakken van de aardappelblokjes – is de omelet best vetrijk. Maar het recept is er ook heel lekker door geworden. Immers: een volle roomboter geeft nu eenmaal meer smaak aan een gerecht dan een light-versie van margarine. Natuurlijk niet te vaak (om de slanke lijn toch zoveel mogelijk in de gaten te houden), maar voor zo af en toe moet het toch kunnen: een heerlijke omelette Parmentier op het menu!

Het recept is goed voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 4 12b62b0b42900ce1b1196520ed054821_medium.eieren
  • 2 aardappelen (niet al te groot, geschild en in blokjes, tezamen ongeveer 100-130 gram)
  • 50 gram (room-) boter
  • Peterselie
  • Witte peper
  • Zout.

Verder nodig: een mengkom, een eierklutser of garde, een houten spatel, een grote koekenpan of wok, een omelet-/koekenpan, eventueel een zeef of vergiet of keukenpapier.

Bereiding 20e2239ac01e7835e24c2f7f69297bca_medium.

Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes (ongeveer ½ x ½ centimeter)

Zet de grote koekenpan of wok op hoog vuur

Doe er de boter in

Laat de boter smelten, maar blijf in de pan roeren, zodat de boter niet verbrandt

Voeg de aardappelblokjes toe

1e381a8b52f10bfd6b5cc1b504420705_medium.Laat de aardappelblokjes op hoog vuur in de boter bakken

Roer met een houten spatel of schud de pan regelmatig, zodat de aardappelblokjes niet verbranden

Na ongeveer 4-5 minuten zullen de aardappelblokjes een bruin korstje hebben en van binnen gaar zijn

Laat de aardappelblokjes uitlekken in een zeef of vergiet of op een keukenpapiertje

Breek de eieren in de mengkom

fc13b67fdbb455e243301ecb0e91f171_medium.Voeg peper en zout naar smaak toe

Kluts de eieren

Voeg de uitgelekte gebakken aardappelblokjes aan het eimengsel toe

Giet een beetje van de (gesmolten) boter uit de wok over in de omelet- of koekenpan

Giet het ei-aardappelmengsel erin

40d3c3f31ae4ec2cc15179c2eb9831c4_medium.Bestrooi met peterselie

Bak de omelet Parmentier aan beide kanten gaar.

Variatie

Bak eerst de omelet en verdeel de gebakken aardappelblokjes over de halfgare bovenkant van de omelet in plaats van ze vooraf door het eimengsel te mengen.

Maak de omelet eventueel met rauwe, niet voorgebakken aardappelblokjes; laat de omelet dan op een laag vuur aan beide zijden lang garen, zodat uiteindelijk niet alleen de omelet, maar ook de aardappelblokjes gaar zullen zijn.

8645e1dc0726328a97915cc1f7e5d08f_medium.Voeg eventueel een scheutje (kok-) room of melk aan het eimengsel toe.

Ga voor een meer uitgebreide versie van een maaltijdomelet en voeg bijvoorbeeld nog een teentje knoflook toe.

Voeg eventueel nog een gesnipperde ui, prei of bosuitje aan de omelet toe.

Voeg eventueel nog een tomaat, paprika of olijven aan de omelet toe.

8e8ab132ee0b5b1a8382bce4b5373e62_medium.Voeg eventueel stukjes bacon, ham, worst of (room-) kaas aan de omelet toe.

In plaats van peterselie kan ook een ander groen tuinkruid of een tuinkruidenmengsel naar eigen keus en/of smaak worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld rozemarijn, salie, tijm, basilicum, bieslook of dille.

Serveren

Serveer de omelette Parmentier warm of koud.

156d56eb272d5d3acf0afe3ea4adc254_medium.Serveer de omelette Parmentier bij het ontbijt, de brunch of de lunch.

Serveer de omelette Parmentier met (stok-) brood of toast.

Serveer de omelette Parmentier met een salade.

Serveer de omelette Parmentier in parten gesneden als snack of als borrelhap.

Serveer de omelette Parmentier bij een picknick of barbecue.

c7d1ea03619e4fa05876e4f19e690056_medium.Serveer de omelette Parmentier als vegetarisch hoofdgerecht.

Serveer de omelette Parmentier met warme groenten en/of peulvruchten.

Bon appétit oftewel eet smakelijk!

 

ASMAY.

© 2018 Foto's: Asmay, Office.microsoft.com, Pixabay.com.

 

a8a37004d5321c90826fd588e123f284_medium.Zie ook:

Duitse-keuken-Haselnussomelett-(hazelnootomelet)

Egyptische-keuken-omeletrol-met-feta-en-koriander

Spaanse-keuken-tortilla-de-patatas-(aardappelomelet)

Een-ei-hoort-erbij-klassieke-uitsmijter-of-zoete-schuimomelet/

413a8338f08cde9ec3118a3ae9284780_medium.Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/

 

247

8 Comments

Oxalis

Thursday, February 21, 2019 Reply

Leuk, zo'n oud recept met een eigen verhaal. Lijkt me machtig (met al die roomboter), maar het zal zeker smaken.

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Snel en makkelijk, daar hou ik wel van. Maar ook een stevige hap: ik zou er mijn warme maaltijd mee kunnen doen.

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Altijd lekker. En heel eenvoudig te bereiden.

Yneke

Thursday, February 21, 2019 Reply

Heerlijk! ;-)

Rob

Thursday, February 21, 2019 Reply

lekker

AsmaysRecepten

Thursday, February 21, 2019 Reply

Dat is meer Italiaans dan Frans, maar zeker heel lekker.

Gymbo

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ziet er in elk geval lekker uit. Ik zou er nog een laagje gerastpte kaas overtrekken

Chrisrik

Thursday, February 21, 2019 Reply

mmm, dat wil ik zeker klaarmaken hoor!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website