Daktuin aanleggen, de tuintrend van het jaar: nu door iedereen zelf te doen.

In dit artikel vertel ik over de tuintrend van het jaar, de daktuin, het groene dak. Werd er in de afgelopen jaren al veelvuldig mee geëxperimenteerd, inmiddels is de daktuin, dankzij kant en klare elementen door iedereen eenvoudig te realiseren.

Tags/labels: RobsTuinplanten

Groene daken: de daktuin

In tijd waar duurzame energie staat steeds mee in de belangstelling staat ook de daktuin als ecologisch dakbedekking volop in de belangstelling. Waar het in de afgelopen jaren ploeteren was met omslachtige systemen is het in de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden om zelf een duurzame daktuin aan te leggen.

Het principe van planten laten groeien op een gebouw is al heel oud. Het bewust gebruik van het dak als ruimte voor een tuin is de afgelopen jaren herontdekt. Geïnspireerd door vetplanten die spontaan op daken en muren groeien, begonnen enkele pioniers met systemen waarbij dit fenomeen een handje werd geholpen. Het groendak was geboren.

56310f660d979e3444d2216fa582bff5_medium.

Muurpeper (Sedum acre)

In onze dichtbevolkte wereld is ruimte schaars en duur. Hergebruik van ruimte staat dan ook volop in de belangsteling. Soms is het dak de enige plek waar stadbewoners een tuin kunnen aanleggen. Deze trend lijkt inmiddels onstuitbaar.

Waarom willen mensen een daktuin hebben?

Wellicht zijn er meer redenen om een daktuin te hebben dan je zou denken. Ik heb de voordelen voor je op een rijtje gezet:

Groenten kweken op het dak

  • Goede temperatuursbeheersing. In de zomer houdt de daktuin een huis lekker koel in de zomer zorgt de isolerende werking ervoor dat de warmte binnenblijft.
  • Een daktuin dempt het omgevingsgeluid waardoor je minder geluidsoverlast hebt.
  • Het puur esthetische aspect. Een met groene beplanting bedekt dak ziet er gewoon mooier uit. Het verhoogt daarmee de aantrekkelijkheid van woonomgeving en zelfs de verkoopwaarde van het huis.
  • Voor bedrijven is het een manier om de maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Duurzaamheid is helemaal in.
  • Je kunt er je eigen groenten op kweken.
  • Je creëert een ecologische zone waardoor dieren weer net een stukje meer plaats hebben in ons overbevolkte land. Daarmee wordt de biodiversiteit weer wat verbeterd.
  • De levensduur van je dakbedekking wordt ermee verlengd. Het schadelijk effect van zonneschijn en regen wordt geneutraliseerd.
  • De lokale overheid stimuleert in verschillende steden de aanleg van daktuinen.
  • Het zien van groen werkt rustgevend en stressverlagend voor mensen.
  • Je ontlast het rioleringsstelsel doordat het water voor een deel wordt opgenomen door de planten.

Welke soorten daktuinen kennen we?

In principe bestaan er twee soorten daktuinen. De zogenaamde intensieve groendaken zijn bedoeld om te betreden dit is in principe alleen mogelijk op sterke daken (liefst van beton gemaakt). De extensieve daktuinen zijn puur decoratief bedoeld en worden alleen betreden bij onderhoud. De beplanting kan verschillen per soort tuin.

De soort die we beschrijven om zelf aan te leggen is een extensieve tuin. De intensieve tuin is werk voor specialisten.

Voorbeeld groendak of daktuin aanleggen

je kunt heel eenvoudig zelf een daktuin aanleggen met Mobiroof, de kant en klare dakbegroeningscassettes van Mobilane. Mobiroof bestaat uit reeds met allerlei sedumsoorten begroeide cassettes die eenvoudig op het dak geplaats kunnen worden.

4d8d1edcaf1abe5e9eb6976ea4985f1f.jpg

Mobiroof cassette

De cassette zijn gevuld met verschillende steensoorten en organisch materiaal voor groei van de planten en tevens voor de opslag van regenwater. De cassettes, die gemaakt zijn van gerecycled plastic, kunnen op eenvoudige wijze aan elkaar worden geklikt. Dit zorgt voor een instant groen resultaat.

Onderhoud van de daktuin

Indien de beplanting met sedumsoorten is gebeurd, is er in principe geen extra bewatering nodig. Deze planten kunnen gemakkelijk langere tijd zonder water en bovendien is het substraat waarop ze groeien zodanig samengesteld dat het water gedurende langere tijd wordt vastgehouden. De daktuin is onderhoudsarm.

Pergola voor schaduw

Onkruid wieden is wel af en toe nodig indien je de begroeiing wil behouden, maar sommige mensen willen juist dat het wild wordt. Let wel op dat als er boomzaden op ontkiemen, deze regelmatig verwijderd moeten worden omdat ze soms penwortels aanmaken die diep in het dak kunnen doordringen.

Succes!

Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

73