Containerhuis: slim recyclen of snelle woonoplossing?

c77d9ac610aef1b42da3c92db23d8d81_medium.Het gebruik van zeecontainers als bouwmateriaal is in de laatste jaren steeds populairder geworden en dit is niet in de laatste plaats door de ruime beschikbaarheid ervan wereldwijd.

Daarnaast zijn de stevigheid en de relatief lage kosten van zo’n container voor menigeen aanlokkelijk om het ding om te toveren in een huis, winkel, werkplaats of kantoor.

Een ander motief voor het gebruik van zeecontainers als bouwstructuur kan zijn, dat ze als eco- en milieuvriendelijker worden beschouwd dan de traditionele bouwmaterialen zoals beton, stenen en cement.

6711d2fb2d04609bcf8a838c80abed94_medium.Rechts: mogelijke indeling voor 1 container.

Zeecontainers zijn er immers al in overvloed; het ombouwen en reclycen van een oude container wordt daarom gezien als een stuk milieubewuster dan het nieuw produceren van bijvoorbeeld grote hoeveelheden zeer milieu-onvriendelijk beton.

Containers recyclen of weg laten roesten?

Veel containers, die om de een of andere reden uit de commerciële handel worden genomen, liggen overal ter wereld opgeslagen in en rondom de havens. Het recyclen van deze containers voor het staal is een dure en intensieve aangelegenheid, waar tot op heden nog maar weinig interesse voor is; men produceert en gebruikt liever nieuw staal. Dat betekent, dat miljoenen containers wereldwijd liggen weg te roesten. Het gebruik van deze containers als bouwstructuren voor behuizing, winkels, werkplaatsen, kantoren of restaurants is dan ook eigenlijk helemaal zo gek nog niet.

Containers en woningnood

f5f64539a52f137260d2960e913826fd_medium.De geringe prijs van een oude container is één van de redenen waarom mensen (vooral en voor het eerst in derde wereldlanden) het ding als huis, winkel of werkplaats gingen gebruiken.

Rechts: mogelijke indeling voor 3 containers.

Een andere reden is de snelheid, waarmee je één of meer containers tot een redelijke woon- of winkeleenheid kan ombouwen.

Dit kan dan weer zijn, om een acute woningnood of winkelgebrek snel op te lossen, zoals dat in Nieuw-Zeeland gebeurde na de aardbeving in februari 2011. Het totaal verwoeste winkelcentrum, de Cashell Mall in Christchurch, werd in enkele maanden herbouwd met zeecontainers en kon al snel weer heropenen.

5bc5819b700ec62f851f16bb94e1305e_medium.Dit kan echter ook zijn, om een groeiende populatie sneller en goedkoper een behuizing te bieden dan met de tradtionele bouwmethoden kan worden bewerkstelligd. Enerzijds kan het puur en simpel gaan om de oplossing van jarenlange chronische woningnood.

Links: containerapartementen in Amsterdam.

Anderzijds kan het ook zijn om mensen de gelegenheid te bieden in hun eigen stad te blijven wonen, alhoewel zij zich de gewone huizen aldaar niet meer kunnen veroorloven. Zulke snel geconstrueerde en betaalbare apartementenblokken van containers zijn al gerealiseerd in vele steden en streken wereldwijd, zoals in onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, de Philippijnen en Mexico.

Wat zijn de voordelen van een containerhuis?

Containers zijn er in 2 standaard maten: een vrachtcontainer (circa 6 x 2,4 x 2,6 meter) en een zeecontainer (circa 12 x 2,4 x 2,6 meter). Onderling kunnen containers door deze standaardmaten goed worden gecombineerd. Tegelijkertijd doen ze – zeker in de hoogte en door de vierkante vorm – redelijk ruim aan.

880bf2561452b841d1ed5557bf899422_medium.Een groot voordeel van een containerhuis is zeker de prijs. Een goede (tweedehands) zeecontainer kost ongeveer US$ 3.500-4000; dat is beduidend minder dan de prijs van traditionele bouwmaterialen zou zijn voor een constructie van deze grootte.

Sommige bouwers van containerhuizen bieden al kant-en-klare, omgebouwde containers (met isolatie en al het benodigde leidingwerk) aan vanaf US$ 15.000-18.000, een fractie van de koopprijs voor traditionele huizen.

Een ander voordeel is, dat de containerhuizen in aanleg – net als tiny houses – mobiel zijn; zij het dat dat natuurlijk alleen geldt voor de losse modules, die op een vrachtwagen met oplegger kunnen worden geladen en verplaatst.

5dd10ea8c85ea0c917dd3ecf9a345995_medium.Rechts: interieur gestapelde containerwoning.

Daarnaast kun je een containerhuis naar believen combineren en uitbreiden. Je kunt ze naast elkaar zetten of opstapelen en de eenheden van binnenuit met elkaar verbinden.

De structuur van containers is sterk; ze zijn ontworpen om – vol met vracht – gestapeld te worden en weer en wind te doorstaan. Containers zijn zo sterk, dat zij zelfs in extreme weersomstandigheden (tornado’s, orkanen of tsunami’s) nog lang intact kunnen blijven.

Wat zijn de nadelen van een containerhuis?

a416e2cd3c35cbabfcb1ec1b610c1b77_medium.Er kleven natuurlijk ook nadelen aan het wonen in een zeecontainer. Zo zijn deze structuren niet bedoeld voor (permanente) bewoning en dus in aanleg slecht geïsoleerd. Eén van de gevolgen daarvan is, dat er bij wisselende temperaturen condens wordt gevormd aan de binnen- en buitenkant van de container, wat weer resulteert in roest. Een afdoende roestbehandeling en een goede isolatie zijn dan ook de eerste klussen voor een containerhuisbouwer.

Ook eventuele schadelijke residuen van vorige vrachten (zoals bijvoorbeeld chemicaliën) moeten eerst goed worden behandeld of verwijderd, voordat er nog maar over bewoning van de container kan worden gedacht. Een ander punt is, dat veel zeecontainers met voor mensen schadelijke lagen verf kunnen zijn geschilderd; ook deze dienen dan eerst te worden verwijderd, voordat men met de verbouwing kan beginnen.

b147cd840a555755de9e504d69974fee_medium.Uiteraard zijn er oorspronkelijk geen ruimtes of openingen in de containers ontworpen voor de voor bewoning noodzakelijke leidingen voor elektriciteit, water en riolering. Deze moeten dan ook allemaal nog worden aangelegd. Mits je juist voor het ontbreken van al deze maatschappelijke voorzieningen kiest en in ecostijl off-grid wilt blijven leven, dat kan natuurlijk ook.

Hoewel je diverse containers (groot en klein) met elkaar kunt combineren, blijf je toch altijd vastzitten aan de standaardmaten; wil je deze toch wijzigen, dan wordt dat een moeilijke, arbeidsintensieve en kostbare geschiedenis.

d0e1d79061f0a3e97035f93648be73ba_medium.Verder is de structuur van de container ijzersterk; daar moeten immers andere volgeladen containers op kunnen rusten. Echter, dat geldt niet voor de dakplaat; deze is niet sterker of dikker dan de zijwanden (dat wil zeggen zo’n 2,5-5 centimeter). De dakplaat kan over het algemeen niet meer dan 300 kilo aan gewicht dragen, hetgeen mogelijk een punt van aandacht voor een toekomstige bewoner (in bijvoorbeeld sneeuwrijke gebieden) kan zijn.

Omdat containerhuizen nog niet overal gemeengoed zijn, kan het verkrijgen van de benodigde bouwvergunningen per land zeer verschillend zijn, zowel in de vereisten, de tijdsduur als in de kosten ervan.

Containers en architectuur

2c6a169d1710cf6fb6a475cdbc190551_medium.Wat wellicht ooit begon als een goedkope en snelle woonoplossing in noodsituaties, is heden ten dage echter al ontwikkeld in een heuse stroming in de architectuur, waarbij de meest ingenieuze en fraaie ontwerpen van containers worden gerealiseerd.

Links: winkelcentrum Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Containers worden overigens al lang niet meer alleen voor privé-behuizing ontworpen, maar ook voor apartementen, kantoren, industrie, winkels, markten en restaurants. Inmiddels zijn er diverse architecten en architectenbureaus wereldwijd, die zich hebben gespecialiseerd in woonvormen met zeecontainers als structurele basis. Deze stroming wordt ook wel cargotecture of architainer (ook wel arkitainer) genoemd.

Het is niet alleen een nieuwe, maar het is ook een bloeiende stroming, waarover het laatste woord dan ook nog lang niet zal zijn gezegd.

 

ASMAY.

© 2018 Foto's: Containerhouses.com, Pixabay.com.

 

04b526c5db6475767fcca7a8840ff07c_medium.Rechts: apartementenblok La Aduana in Mexico.

Zie ook:

Tiny-house-een-nieuwe-trend-in-wonen

Microwoning-om-te-leven-midden-in-de-grote-stad

Dag-van-de-Architectuur-3e-zaterdag-in-juni

De-Markthal-in-Rotterdam

Technologische-toppers-op-jaarlijkse-elektronicabeurs-CES-in-Las-Vegas

Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/

73

8 Comments

ZiaRia

Thursday, February 21, 2019 Reply

Wat een interessante ontwerpen en dat allemaal met het rechthoekige blok van een container! Innovatief kan het zeker zijn, deze containerhuizen.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Ik ook niet, ik heb het niet direct kunnen vinden.

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Tja, je moet er natuurlijk van houden. Trouwens, als ik het me goed herinner hebben ze zoiets al 20 jaar geleden voor studenten gebouwd, in Groningen, toen er nergens meer een kamer te krijgen was. Ik heb geen idee of dat nog bestaat.

Rinajansen

Thursday, February 21, 2019 Reply

komt steeds vaker voor ook hier op curaçao

Yneke

Thursday, February 21, 2019 Reply

Apart en ergens wel kunstzinnig ook. Mooi artikel.

Asmay

Thursday, February 21, 2019 Reply

Absoluut, als met blokken uit een blokkendoos kun je helemaal je eigen ontwerp maken, mits je daar voldoende geld (en ruimte) voor hebt.

Willemijntje

Thursday, February 21, 2019 Reply

Leuk artikel. Zo gek vind ik het nog niet, als je van een 'strakke' woning houdt kun je met het aankoppelen en opstapelen van een aantal containers best een leuk huis samenstellen.

Appelpit

Thursday, February 21, 2019 Reply

Interessant. Graag gelezen.